Česká republika jako smluvní strana Římského statutu Mezinárodního trestního soudu musí respektovat jeho nezávislost a rozhodnutí a na jejich výkonu spolupracovat.

Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané na území Izraele a Palestiny musí být vyšetřeny a stíhány, nezávisle a nestranně, podle mezinárodního práva, bez ohledu na pachatele.

V sázce je už tak otřesená důvěra v mezinárodní právo. Máme povinnost přispět k zabránění dalším zločinům a nastolení míru v regionu. Nikdo není nad právem, ani naši spojenci.

Odsuzujeme výroky poradce Petra Fialy Tomáše Pojara zpochybňující nezávislost Mezinárodního trestního soudu a vyzýváme k jeho odvolání.

Žádáme vládu a ministerstvo zahraničí o jasné prohlášení, že Česká republika bude i nadále plnit své mezinárodní závazky a řídit se platnými normami mezinárodního práva.

Rovněž apelujeme na vládu, aby podnikla všechny dostupné kroky k okamžitému ukončení násilí v souladu s rozhodnutím Mezinárodního soudního dvora, k propuštění všech rukojmí a zajištění humanitární pomoci strádajícímu civilnímu obyvatelstvu. Cílem České republiky musí být nastolení trvalého míru založeného na řešení celého konfliktu, při plném uznání práva na sebeurčení jak Izraelců a Izraelek, tak Palestinců a Palestinek.